Forkjøpsrett
Den viktigste fordelen du har som medlem
Som medlem, og med best ansiennitet, trenger du ikke være med på en budrunde. Du kan “sitte på gjerdet og vente” til selger har akseptert et bud fra en budgiver. Da kan du tre inn i det budet, og få boligen for den summen.
Viktig å huske på
Bruker du forkjøpsretten, trer du inn i allerede inngått avtale, og kjøper boligen til pris og vilkår tilsvarende det bud som er akseptert. Overtakelsestidspunktet i det aksepterte budet må vanligvis opprettholdes.
Forkjøpsrett må alltid meldes skriftlig på eget skjema eller elektronisk på Min side innen meldefristen for boligen utgår. Melder du forkjøpsrett på fastpris, må du ha finansieringskilde klar.
Det er spesielt gunstig å benytte forkjøpsrett på nye prosjekt, da den med best ansiennitet får muligheten til å velge bolig først.
Meld forkjøpsrett elektronisk
Har du registrert ditt mobilnr eller din epost-adresse hos SOBBL, kan du logge deg inn på Min side og melde forkjøpsrett elektronisk.
Godt å vite
Hva er forkjøpsrett?
Dette er en rett medlemmer i boligbyggelaget har til å tre inn i høyeste bud.
Bør jeg legge inn bud når jeg har medlemskap?
Som medlem, og med best ansiennitet, trenger du ikke være med på en budrunde. Du kan ”sitte på gjerdet å vente” til selger har akseptert et bud fra en budgiver. Da kan du tre inn i det budet, og få boligen for den summen. Du trenger altså ikke å by over noen andre. Dersom megler gir beskjed om at det ikke er andre interessenter, bør du vurdere å legge inn et bud selv.
Gjelder alltid forkjøpsretten
Forkjøpsretten gjelder ikke når borettslagsleiligheten overføres til ektefelle, samboer, søsken, foreldre, barn eller barnebarn. Alle borettslag tilknyttet SOBBL har vedtektsfestet forkjøpsrett for medlemmene i boligbyggelaget. Borettslag som ikke er tilknyttet SOBBL, har som regel kun forkjøpsrett for andelseierne i borettslaget.
Hvem har best ansennitet?
Personer som er andelseier i det borettslaget boligen er til salgs i, har forkjøpsrett før andre medlemmer. Dersom det er flere andelseiere i det samme borettslaget som er interessert, er det den med lengst botid i borettslaget som har best forkjøpsrett. For medlemmer som ikke bor i borettslaget, er det den med lengst medlemskap som har best ansiennitet. Dersom den med best ansiennitet takker nei, går tilbudet til den med nest best ansiennitet osv, dersom boligen forhåndsavklares.
Er det bindende å melde forkjøpsrett?
Melder du forkjøpsrett på boliger annonsert med fast pris (dvs at boligen er solgt) er du bundet av meldingen, og må overta boligen dersom du har best ansiennitet. Dersom du melder forkjøpsrett på boliger som forhåndsavklares (dvs at boligen ikke er solgt), vil du bli kontaktet så fort boligen er solgt, og kan da avgjøre om du er villig til å overta boligen til fastsatt pris og vilkår.
Bekreftelse på finansiering
Skriftlig bekreftelse på finansiering fra finansieringsinstitusjon må vedlegges når forkjøpsrett meldes. SOBBL er ikke pliktig til å gjøre forkjøpsretten gjeldende dersom finansiering ikke er bekreftet.
Overføring av medlemskap
Overføring av medlemskapet får virkning fra det tidspunktet melding om overføring er registrert og godkjent i SOBBLs medlemsregister.
I de tilfeller hvor et medlemskap skal overføres i forbindelse med å melde forkjøpsrett, må SOBBL ha mottatt tilfredsstillende dokumentasjon på at medlemskapet kan/skal overføres, og overføringen må være gjennomført i SOBBLs medlemsregister, senest dagen før meldefristen for forkjøpsrett utløper.
Du må levere skjema for overføring i god tid for at overføringen skal gjennomføres.
På avklaringsdagen for boliger utlyst på fast pris:
Etter kl. 10 på avklaringsdagen starter vi arbeidet med å avklare forkjøpsrett.
Forkjøpsberettigede og meglere får beskjed om utfallet av avklaringen innen kl. 12.00 samme dag meldefristen utgår. Kjøper skal få beskjed av megler om utfallet.
Vi har ikke mulighet til å opplyse om utfallet av avklaringen mellom kl. 10 og 12. Dersom megler ikke har gitt beskjed innen kl. 12, kan kjøper kontakte SOBBL.
På avklaringsdagen for boliger utlyst på forhånd (uten pris):
Etter kl. 10 på avklaringsdagen starter vi arbeidet med å sjekke endelig ansiennitetsrekkefølge.
De som har meldt forkjøpsrett får tilbakemelding om ansiennitetsrekkefølgen, og det sendes en melding til megler med antall som har meldt forkjøpsrett.
Når boligen er solgt, vil de som har meldt forkjøpsrett få oppgitt en ny frist de må gi tilbakemelding innen.
Felleskostnader og areal
Det tas forbehold om at felleskostnader og areal som er utlyst på våre sider er korrekt.Reelle felleskostnader kan være lavere enn de fremkommer i vår utlysning. Det er fordi felleskostnadene kan inneholde f.eks. leie til garasje som ikke følger leiligheten.SOBBL har ikke nødvendigvis oppdaterte opplysninger om areal (BRA-i). Du MÅ forholde deg til de opplysningene megler/takstmann har gitt om areal.
Felles forkjøpsrett
Flere boligbyggelag tilbyr felles forkjøpsrett. Dette betyr at du med medlemskap i ett av boligbyggelagene på listen under kan bruke din opparbeidede ansiennitet også til å oppnå forkjøpsrett på boliger i de andre boligbyggelagene som omfattes av ordningen.
Medlemskap i annet boligbyggelag >
Fastprisavklaring
Boliger som annonseres med fast pris, er allerede solgt. Det er ikke mulig å legge inn flere bud, og den med best ansiennitet er endelig kjøper av boligen, når meldefristen er utløpt.
Ved å benytte forkjøpsrett på fast pris, trer man inn i allerede avtalte vilkår, som pris og overtakelse (noen unntak gjelder).
For fastprisavklaringer må skriftlig finansierings-bekreftelse fra finansinstitusjon vedlegges meldeskjema.
Forhåndsavklaringer
Boliger som annonseres med forhåndsavklaring er ikke solgt når de utlyses, og forkjøpsretten annonseres samtidig med at boligen legges ut for salg. Her melder man sin interesse ved å melde forkjøpsrett, og blir kontaktet når boligen er solgt (etter meldefristens utløp) for å avgjøre om man ønsker å benytte forkjøpsretten.
For forhåndsavklaringer oppgis finansieringskilde på meldeskjema for forkjøpsrett. Den forkjøpsberettigede får oppgitt en kort betenkningstid, og finansiering må være bekreftet fra finansinstitusjon før fristen for betenkningstid utløper.